Hoe kies ik een verlovingsring?

Hoe kies ik een verlovingsring?

Klaar om de vraag te stellen? Maar geen idee hoe je de juiste ring voor haar kan vinden. Dan is dit je ultieme “Hoe kies ik een verlovingsring”-gids. We geven je 10 tips mee zodat u de perfecte ring kan vinden voor dit bijzondere moment.


 • 1.Gebruik dit moment om haar echt te verrassen
 • 2.Ga op zoek naar haar unieke stijl
 • 3.Bestudeer de 4C’s
 • 4.Je verlovingsring hoeft geen diamant te zijn
 • 5.Overweeg om voor een custom made model te gaan
 • 6.Welk metaal kies ik het best voor mijn ring?
 • 7.Hoe krijg ik de beste ring voor mijn budget?
 • 8.Voeg een persoonlijke touch toe
 • 9.Achterhaal haar ringmaat op een subtiele manier
 • 10.Koop een gecertificeerde diamant

1.Gebruik dit moment om haar echt te verrassen

Ik begrijp dat het verleidelijk kan zijn om je vriendin te betrekken bij het kiezen van je verlovingsring. Je wil er gewoon echt zeker van zijn dat de ring past en dat ze hem leuk vindt. Ook al is het verleidelijk, niet doen! Gebruik dit moment, wat ze maar 1 keer in haar leven zal meemaken, om haar te laten zien hoe romantisch en atent je wel niet bent.

Beeld je in hoe verrast ze zal zijn wanneer 1:je haar ten huwelijk vraagt, 2: de ring past en 3: “JIJ” vond exact de ring die zij wilde. Dit moment zal ze voor de rest van haar leven onthouden. Maak dit moment perfect voor haar.

Ook al is dit de meest romantische manier om een verlovingsring te kiezen, is het niet de enige manier om haar te verrassen. Sommige vrouwen staan er echt op om zelf de ring te kiezen die ze willen. Voel je niet verslagen, er is nog zo veel meer mysterie voor een vrouw in een huwelijksaanzoek. Ze weet nog steeds niet wanneer en hoe je haar te huwelijk zal vragen.


2.Ga op zoek naar haar uniek stijl.

Deze keer geef je haar exact wat ze wil!

Een goede manier om haar stijl te ontzekken is door discreet door haar juwelen te kijken. Deze kist bevat veel geheimen voor u om te ontdekken tijdens uw zoektocht naar een verlovingsring. Welke metalen vindt ze leuk? Houdt ze eerder van klassieke juwelen of zijn haar juwelen eerder eigentijds? …

Nadat je de stijl van je geliefde ontdekt hebt. Hou er dan ook aan vast, de verlovingsring is voor haar, zij moet hem dragen. 


3.Bestudeer de 4C’s

De eerste keer dat een juwelier je een diamant toon, zul je versteld staan van zijn schoonheid. Laat dit moment je echter niet overweldigen. Het ding is, alle diamanten zijn schitterend. Dan te weten dat de diamant die je uiteindelijk zal kopen voor altijd rond je geliefde haar vinger zal zitten. Deze diamant moet niet gewoon prachtig zijn. Elke keer ze naar deze diamant kijkt moet ze verblind worden door zijn schoonheid.

Diamanten zijn een dure aankoop, daarom kan je maar beter weten wat je koopt. Door de 4C’s te bestuderen, Carat, Color, Clarity en Cut, zal je beter weten hoe de perfecte diamant te vinden voor je budget. Onze tip hier is om nooit voor minder goed geslepen (cut) diamant te kiezen. De cut is namelijk verantwoordelijk voor de schittering en het vuur van de diamant. Als je wil dat je geliefde verblind wordt door de schittering, kies dan voor een very good of een excellent cut.


4.Je verlovingsring hoeft geen diamant te zijn

edelstenen verlovingsring antwerpen
De transparant is zeker de populairste edelsteen wanneer het over verlovingsringen gaat. De meeste mannen en vrouwen verkiezen nu eenmaal een traditionele diamanten ring. Niet te vergeten dat dit idee slechts is ontstaan door een marketingstunt. Iedereen kent de slagzin van DeBeers wel “A diamond is forever”. Met deze stunt probeerde ze de mensen er van te overtuigen dat een diamant de enige aanvaardbare manier was om je liefde te uiten.

Als je je eeuwige liefde wil laten zien, laat het gewoon zien! Laat je niet vertellen welke edelsteen je moet nemen en hoe groot deze juist moet zijn. Als ze graag een diamant wil, geef haar dan zeker een diamant. Maar als je vriendin haar stijl minder traditioneel is, dan houdt ze misschien eerder van iets anders dan een traditionele diamanten verlovingsring.

Onthoudt wel dat je deze ring koopt als een symbool van je eeuwigdurende liefde voor haar. De edelsteen moet je dan ook minstens een leven lang kunnen dragen. Verkies daarom wel een duurzame steen. Na diamant zijn saffier en robijn de meest duurzame keuze voor een verlovingsring.


5.Overweeg om voor een custom made model te gaan

maak een eigen ontworpen verlovingsring antwerpen
Je hebt de stijl gevonden van de verlovingsring. Maar je zou misschien toch diamantjes op de band willen of enkele details veranderen aan de ring. Goed nieuws, dat is perfect mogelijk zonder dat dit je meer geld moet kosten.

Als je er aan denkt om je ring op maat te laten maken heb je vast de perfecte verlovingsring voor je geliefde al in je gedachten. Praat met je juwelier gezien deze meer ervaren is in het maken van op maat gemaakte ringen. Hij kan je adviseren in de mogelijkheden en samen met je op zoek gaan naar het ideale ontwerp in je budget.


6.Welk metaal kies ik het best voor mijn ring?

Bij het kiezen van het edelmetaal voor je verlovingsring is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van haar alledaagse juwelen. Als ze veel zilver draagt, kies dan voor platinum of wit goud. Wanneer ze eerder gekleurde metalen verkiest voor haar juwelen, kies je beter voor een geelgouden of rose gouden verlovingsring.

Als het over prijs of kwaliteit gaat zijn er geen verschillen tussen wit-, geel- of rose goud. Platinum wordt als een duurzamer maar zachter metaal gezien. Wanneer platinum aan schokken wordt blootgesteld zal deze lichtjes vervormen ipv materiaal te verliezen(dit is het geval bij gouden ringen). Ook al heeft platinum zeer duurzame eigenschappen. Wanneer je een platinum ring kies zal deze gemiddeld 50% duurden zijn dan een 18k gouden verlovingsring.

Ons advies bij het kiezen van het edelmetaal: Ga voor de 18k gouden ring tenzij je vriendin nikkel-gevoelig is. Het zal je veel geld besparen wat je de mogelijkheid geeft om te investeren in een betere steen. Daarbij heeft 18k goud een glanzender voorkomen en is het een stuk lichter in gewicht. Je 18k gouden ring heeft een beetje meer verzorging nodig. Maar als je je verlovingsring met veel liefde behandeld zal deze levenslang mee gaan.

goudkeuze verlovingsring antwerpen

7.Hoe krijg ik de beste ring voor mijn budget?

Laat ons eerlijk zijn, wat je budget ook is, een verlovingsring kopen is een dure aankoop. Je hebt je budget voor jezelf vastgelegd, maar om de verlovingsring te vinden zoals je deze in gedachte had zal je toch wat extra moeten betalen. Door deze tips in je achterhoofd te houden haal je het maximum uit je budget.

 • Kies voor witgoud in de plaats van platinum. Het heeft dezelfde uitstraling, enkel zal witgoud je een hoop geld besparen.
 • Balanseer tussen de 4C’s
  • Neem om te beginnen een “excellent” of “very good” cut omdat deze de meeste verantwoordelijk draagt voor de schittering van de diamant.
  • Ga daarna op zoek naar de Carat. Of ze nu kiest voor een grote of een kleine steen. Dit is de belangrijkste factor welke de esthetiek van je ring bepaalt.
 • Als je graag een grotere steen wil, maar je beschikt niet over het budget. Overweeg dan een “halo” of “illusion” zetting van je diamanten, hierdoor lijkt je diamant een stuk groter zonder hier extra voor te betalen.

8.Voeg een persoonlijke touch toe

Je verlovingsring een persoonlijke touch geven is the way to go. Hierbij gaat het niet alleen over de schoonheid of het idee dat dit je eeuwige liefde symboliseert. Door een persoonlijke touch toe te voegen laat je aan je geliefde zien dat je echt moeite hebt gedaan om dit tot een perfect moment te maken.

Door een edelsteen toe te voegen die ze van haar grootmoeder kreeg, zal de ring een veel grotere sentimentele waarde geven. Maar bereid je goed voor wanneer je antieke edelstenen wil gebruiken. Vroeger gebruikten ze vaak diamanten van veel lagere kwaliteit en hadden deze ook andere slijpvormen waardoor deze een mindere schittering geven. Ook wanneer je een antieke steen zoals, parel of opaal wil gebruiken, vergeet dan niet dat dit een fragiele steen is. Wanneer je een fragiele steen wil verwerken in je verlovingsring zou deze steen kunnen breken.


9.Achterhaal haar ringmaat op een subtiele manier

ringmaat verlovingsring antwerpen
Een huwelijksaanzoek doen met een ring die niet past is nogal beschamend. Natuurlijk blijft het een verrassing, maar toch zal het een deel van de magie wegnemen. Met enkele tips kan je haar ringmaat op een subtiele manier achterhalen.

Als ze veel ringen draagt, lucky you! Neem dan in het geheim 1 van haar ringen welke ze niet zal missen. Aangeraden is om een ring te nemen welke ze draagt aan haar ringvinger.

 • Je kan de ring naar je juwelier brengen zodat hij de ringmaat kan achterhalen.
 • Leg de ring op een blad papier en teken een cirkel aan de binnenkant en de buitenkant van de ring. Doe dit verschillende keren zodat je zeker bent dat je geen fout maakt.

Als je geen ring kan vinden die ze aan haar ringvinger draagt. Geen paniek, we kunnen ook een goede schatting maken met een ring van eender welke vinger.

Als ze niet veel ringen draagt, dan is je zoektocht naar haar ringmaat net iets uitdagender.

 • Je kan doen alsof je een ring voor je moeder/zus etc. gaat kopen (Kies wel iemand met een vergelijkbare hand om het geloofwaardig te houden). Ga samen met haar op zoek naar een ring voor je “zus” en vraag de juwelier om haar ringmaat te nemen “omdat ze toch dezelfde ringmaat hebben”.

Wanneer je er toch niet in bent geslaagd om haar ringmaat te uit te zoeken. Bestaat er nog altijd de mogelijkheid om je ring terug te brengen naar je juwelier zodat deze vergroot/verkleind kan worden. Onthoud wel dat niet alle verlovingsringen verkleind/vergroot kunnen worden, sommige kunnen slechts beperkt verkleind/vergroot worden. Vraag je juwelier over de mogelijkheden in het veranderen van de ringmaat van de verlovingsring.


10.Koop een gecertificeerde diamant

Wat je budget ook is, een verlovingsring kopen zal een dure investering zijn. Om deze investering goed te beschermen kun je kiezen om een diamant te kopen met een certificaat. De meest bekende onafhankelijke gemologische verenigingen hiervoor zijn GIA, HRD en IGI. Deze laboratoria bieden je een onpartijdig certificaat met hier in de 4Cs, de vorm, de afmetingen en alle cosmetische behandelingen of andere dingen die de waarde beïnvloeden.

gia certificaat diamant
hrd certificaat diamant
igi certificaat diamant

Een certificaat is jammer genoeg niet gratis. Wanneer je een diamant koopt van 1ct moet je ongetwijfeld gaan voor een gecertificeerde diamant. Ook wanneer de kleur of zuiverheid erg belangrijk zijn kies je beter voor een certificaat. Wanneer je echter voor een minder heldere diamant kiest of eentje welke laag scoort op de kleurschaal is het aangeraden een verantwoorde beslissing te maken al dan niet voor een gecertifieerde steen te kiezen.

De stad Antwerpen heeft een label opgericht om de diamant-shopper te beschermen. “Antwerp’s Most Brilliant” is een selectie van de meeste kwalitatieve en betrouwbaarste juweliers van Antwerpen. Zij zijn het visite-kaartje van de Stad Antwerpen als diamantstad. Het label is er gekomen zodat mensen een diamant kunnen kopen in vertrouwen. Bent u op zoek naar een kwaliteitsvolle juwelier welke voor een uitstekende service staat? Dan zijn elk van de gecertificeerde Antwerp’s Most Brilliant Juweliers uw vertrouwen waard.

antwerp's most brilliant labelled jeweller - verlovingsring antwerpen

Welke setting verkiest u?